Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Nauka/Technologie więcej

Dlaczego warto jeść musztardę?

Dlaczego warto jeść musztardę?
źródło: pixabay

Niepozorne ziarna gorczycy, z których przyrządzana jest musztarda, kryją w sobie nie tylko bogactwo smaku, ale także uzdrawiającą moc.

Właściwości zdrowotne gorczycy od wieków były z powodzeniem stosowane. Sumerowie, starożytni Grecy i Rzymianie leczyli za jej pomocą m.in. zatrucia grzybami, rany po ukąszeniach węży i skorpionów oraz bóle zębów. Niektórzy uważali nawet gorczycę za afrodyzjak. Do dziś jest ona doceniana w ziołolecznictwie i wykorzystywana ze względu na swoje cenne właściwości.

  1. Uśmierza dolegliwości żołądkowe – nasiona gorczycy mają właściwości poprawiające trawienie, bowiem powlekają śluzem przewód pokarmowy. Napary z nasion białej gorczycy stosuje się w nieżytach żołądka i jelit oraz w przypadku niestrawności. Łyżka łagodnej musztardy dodanej do ulubionych dań, w szczególności ciężkostrawnych, poprawi samopoczucie po posiłku.
  1. Działa relaksująco – eliminuje zmęczenie, poprawia samopoczucie, dodaje energii, a nawet zwalcza problemy z bezsennością. Może również pomóc uporać się z migreną.
  1. Pomaga przy zaparciach – całe nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, wywołując łagodny efekt przeczyszczający, dlatego są sprawdzonym środkiem na zaparcia. Osobom zmagającym się z tą dolegliwością zaleca się picie odwaru gorczycowego. Żeby go przygotować, należy 1 łyżeczkę całych nasion gorczycy zagotować w 1/3 szklanki wody i wypić po posiłku.
  1. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie – nasiona gorczycy mają działanie przeciwzapalne. W postaci naparu mogą być wykorzystywane do płukania chorego gardła i jamy ustnej. Tzw. poduszki gorczycowe przyniosą ulgę osobom cierpiącym na bóle reumatyczne. Ze względu na silne działanie bakteriobójcze, gorczyca może być stosowana jako środek konserwujący. W postaci nasion lub wysokiej jakości, naturalnej musztardy dodajemy ją do produktów spożywczych, które chcemy przechowywać przez dłuższy okres np. kiszonek czy marynat do mięsa.
  2. Uzupełnia braki substancji odżywczych – systematyczne spożywanie gorczycy w postaci nasion, lub wysokiej jakości musztardy pozwoli dostarczyć do organizmu spore dawki magnezu, żelaza i potasu oraz kwasów omega-3. Dzięki nim mamy szansę uniknąć depresji oraz zwiększyć odporność na zachorowania na infekcje.

Najczęstszą i zapewne najprzyjemniejszą formą przyjmowania gorczycy jest spożywanie musztardy oraz dań przyrządzonych z jej dodatkiem. Rodzajów musztard jest bardzo dużo, a różnią się składnikami, metodą produkcji i pochodzeniem.

Dobra musztarda powstaje ze zmielonych ziaren gorczycy z dodatkiem octu oraz soli i cukru. Ze względu na właściwości konserwujące samej gorczycy oraz dodanego do niej octu, dodatki w postaci konserwantów nie są potrzebne, a jedynie obniżają jej jakość i właściwości prozdrowotne. Zbędnym dodatkiem są również zagęstniki. 

Aby w pełni czerpać korzyści z jedzenia musztardy, należy dostosować jej smak oraz poziom ostrości do osobistych preferencji oraz stanu zdrowia. Dla osób cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego najlepsze będą musztardy delikatne, takie jak np. miodowa lub słodka. Jako pikantny dodatek do wyrazistych mięs lub sosów lepiej sprawdzi się musztarda Dijon lub sarepska.

źródło: ulicaekologiczna.pl

Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.

mBlogi więcej

  • Avatar

    - MOJA MUZA

    DLA DAM

  • Avatar

    MAGDALENA OGÓREK - POSTAĆ Z INNEJ CZERWONEJ BAJKI - LWICA LEWICY.

    OGÓREK

  • Avatar

    Rosjanie uciekają z frontu już masowo!

    Liczba rosyjskich żołnierzy skazanych za dezercję osiągnęła w marcu br. rekordowy poziom; rekordowa jest także liczba wniosków o azyl składanych w krajach zachodnich przez obywateli Rosji unikających służby wojskowej - przekazało w

  • Avatar

    SZMUL ZYGIELBOJM - WIELKI ŻYD - BOHATER NARODOWY POLSKI 81 ROCZNICA ŚMIERCI 12 MAJA 2024 r.

    HOLOKAUST

  • Avatar

    ZBRODNIA PIAŚNICKA - KATYŃ POMORZA.

    HITLERYZM

  • Avatar

    PLAN UKRAIŃCÓW - ZAMORDOWAĆ JÓZEFA PIŁSUDSKIEGO.

    PIŁSUDSKI

  • Avatar

    ARCYMISTRZ NIEMIECKICH ZBRODNI

    SS

  • Avatar

    Powstanie w Gettcie Warszawskim. Walczyli za godność

    81 lat od największego sprzeciwu zbrojnego wobec Holokaustu. Dziś rocznica powstania w getcie warszawskim.

  • Avatar

    Poczta Polska w odwrocie i co dalej ? Berlin ?

    Uśmiechnięta Polska Tuska ciąg dalszy. Po co Polsce Poczta Polska jak jest Niemiecka

  • Avatar

    Kibice mówią „nie” nielegalnej imigracji do Polski

    Ledwie 5,8 proc. Polaków popiera obowiązkową relokację migrantów i pakt migracyjny, zaś 81 proc. Polaków sprzeciwia się koncepcji paktu migracyjnego

  • Avatar

    Dziś obchodzimy Święto Chrztu Polski

    1058 lat temu Mieszko I przyjął Chrzest Boże błogosław Polskę.

  • Avatar

    ARMIA KRAJOWA - ARESZTOWANIE 16 PRZYWÓDCÓW POLSKIRGO PAŃSTWA PODZIEMNEGO- 76 ROCZNICA

    AK

  • Avatar

    Kiedy wojska NATO wkroczą na Ukrainę

    Prezydent Francji Emmanuel Macron oświadczył podczas wywiadu telewizyjnego, że działania lądowe wojsk zachodnich na Ukrainie będą "być może w pewnym momencie konieczne".

Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.